GORE-TEX – ТЕХНОЛОГИЯТА НА БЪДЕЩЕТО В ОБЛАСТТА НА СПОРТНИТЕ ОБЛЕКЛА И ОБУВКИ

26.10.2020

Gore-Tex е име, известно на любителите на спортни облекла и обувки. То е дадено на специална материя, водоустойчива и дишаща едновременно.

Запазена марка на W. L. Gore and Associates, Gore-Tex обединява материали, основаващи се на термо-механично разширяван политетрафлуороетилен (ПТФЕ), заедно с други флуорополимерни продукти.

Приложението им е широко – използват се в медицината за импланти, както и в различни производства: за изолация за кабели, въжета, уплътнения и други, но най-известни са с използването им при направата на защитно и същевременно дишащо облекло.

 

Технологията GORE-TEX – важен фактор за високото качество на спортни/туристически обувки и дрехи

 Технологията на Горетекс ви кара да се чувствате комфортно в своето облекло и обувки, без изпотяване и излишно прегряване.

Едновременно с това ви пази и от студ. Това равновесие е постигнато чрез контролиране на т.нар. транспортиране на топлина. В това е основната функция на облеклото и обувките, изработени с GORE-TEX.

Обувките с технологията на GORE-TEX са отлични за бързи преходи в планината при най-различни атмосферни условия. Конструкцията на спортните и туристически обувки е такава, че ви осигурява динамичност и удобство на краката, лекота и пълна защита. И най-ценното им предимство е водоустойчивата и дишаща мембрана.

Отделно от това, подметките на такива обувки притежават забележителна защита срещу подхлъзване, благодарение на специфичния си дизайн, състоящ се от няколко части. Също така, те имат и стабилизиращ ефект, при който се „поглъща и възвръща енергията“.

 

Елементи на мембраните GORE-TEX

В основата си тъканта GORE-TEX има съвсем тънка и олекотена мембрана с изключителна химична и механична издръжливост.

Тя се състои от политетрафлуоретилен и притежава около 1,4 милиарда микроскопични пори на квадратен сантиметър.

За да добиете представа: тези пори са около 20 000 пъти по-мънички от водната капка и същевременно 700 пъти по-големи от молекулата на водната пара.

Това е причината, поради която за водата е невъзможно да премине през изделието, но човешката пот се отстранява безпроблемно.

Виж всички модели с Gore-Tex

В зависимост от температурата и степента на активност, се подбират подходящите слоеве:

  • Влагоотвеждащ слoй – това е слоят, който се носи директно върху кожата – т. е. бельо. Състои се от полипропилен, който не поема влагата, а я предава на следващия слой от облеклото;
  • Изолиращ слой – това е слоят, който се облича върху влагоотвеждащия; той се състои от различни изолиращи материали, като в по-модерните облекла се предпочитат полиестерните флийсове заради тяхната способност да топлят дори в мокро състояние; освен това, те изсъхват по-бързо, в сравнение с естествените влакна;
  • Предпазващ (защитен) слой – той се прилага, в зависимост от температурата и атмосферните условия навън и може да бъде върху влагоотвеждащия или изолиращия слой. Защитният слой е определящ за комфорта на цялото облекло.Знаете как мокрите дрехи водят до загуба на топлина и много неприятно чувство, а за да не се случи това, външният слой не трябва нито да поема вода, нито да я задържа. За този слой е от съществено значение да притежава добра дишаща способност, за да не се задържа отделяната от тялото влага във вътрешните слоеве на дрехата или обувката. GORE-TEX технологията пази тялото и от вятър, заради което е перфектното решение за предпазващ слой.

Структурата на мембраната ви предпазва от вятър посредством свързването ѝ с различен текстил – това са т. нар. ламинати на GORE-TEX. Те са дълготрайни и издръжливи, не пропускат вода и вятър, но не премахват, а напълно съхраняват дишащата способност на материята.

За да не прониква вода, всички шевове трябва да бъдат завършени чрез специален способ, което се постига с допълнителна обработка и именно заради нея изделието се оскъпява.

За да има съвършена водонепропускливост, се прилага лентата GORE-SEAM, която се залепва при определени условия и само от добре обучени експерти. Преди да бъдат пуснати на пазара, всяко едно от изделията се тества в дъждовен симулатор.

Назад към всички постове