Как да изберете правилните маратонки за бягане?

26.10.2020

Тъй като пазарът предлага богат набор от различни видове маратонки за бягане и изборът може да се окаже непосилна задача, ние сме готови да ви помогнем.

Просто се запознайте с нашия практичен наръчник, за да разберете кои са важните въпроси, които трябва да си зададете, преди да си купите обувки за тичане.

 

НА КАКВА НАСТИЛКА БЯГАТЕ?

Ако по-голямата част от времето тичане по асфалтирани настилки, са ви нужни т.нар. road shoes. Те са с по-мека подметка от олекотените обувки за тичане и предотвратяват шока от сцеплението на ходилото с неравности. По този начин намаляват и риска от контузии.

Ако тичате по кални и неравни участъци, онова, което ви е нужно, е чифт маратонки за бягане по неравни терени.

Този вид дава на краката повече стабилност и предпазва глезените. Това е от изключителна важност при тичането на

  • каменисти;
  • кални;
  • горски;
  • и други подобни участъци.

Но тичате ли по тротоар например, те ще са ви неудобни заради грайферите, които ще се набиват в ходилата ви.

Ако пък се случва да тичате и на двата вида настилки, помислете за закупуването на хибриден вид маратонки за тичане. Те са такива, които ще ви свършат работа при различни условия, защото комбинират удобство и практичност.

ВИЖ ВСИЧКИ МОДЕЛИ МЪЖКИ МАРАТОНКИ ЗА БЯГАНЕ

ВИЖ ВСИЧКИ МОДЕЛИ ДАМСКИ МАРАТОНКИ ЗА БЯГАНЕ

 

ПРАВЕН ЛИ Е АНАЛИЗ НА СТОЙКАТА ВИ?

Всички Runnes Need магазини предлагат безплатен видео анализ на стойката на клиентите като част от цялостното и качествено обслужване.

Чрез видео технология, която тества движението и позицията на краката при всяка стъпка, нашите експерти могат да разберат какъв е видът на свода ви и нивата на пронация и супинация по време на тичане.

 

С КАКВИ ЧОРАПИ БЯГАТЕ?

Може да ви прозвучи глупаво, но дебелината на чорапите е от голямо значение доколко и как ще усещате обувките на краката си, особено като се има предвид, че температурата на краката се повишава по време на бягане. Когато избирате маратонки, винаги носете със себе си вида чорапи, с които планирате да ги носите. Така, докато пробвате, може да сте напълно спокойни и уверени в избора си.

Изберете здрави и специално създадени за тичане чорапи, дизайнът на които е предвиден да облекчава свода на ходилото и да придържа добре пръстите и петите.

Макар и да са удобни, не бихме ви препоръчали да носите памучни чорапи, докато бягате. Памукът задържа влага, изпотява допълнително и качва температурата на краката, затова е много вероятно да се сдобиете с пришки, мехури и зачервявания.

Никога не забравяйте, че чорапите трябва да са по-високи от задната част на маратонките ви, иначе ще се изхлузват по време на бягане, което също може да причини дискомфорт и леки охлузвания.

 

НА КАКВО РАЗСТОЯНИЕ ЩЕ БЯГАТЕ?

Ако тренирате за маратон, със сигурност се нуждаете от различен вид маратонки от тези, с които по принцип изминавате редовните си 5 километра.

По-дългите разстояния изискват силно омекотени маратонки, докато за по-късите разстояния по-полезни са такива с по-голяма гъвкавост.

 

МОГА ЛИ ДА ВЗЕМА МАРАТОНКИТЕ ЗА ПРОБНО БЯГАНЕ?

Покупката на маратонки за бягане не е малка инвестиция, затова е важно да ги изпробвате добре, преди да ги купите. Да ги разтъпчете на пода в магазина не е същото като да потичате с тях. Затова винаги проверявайте дали има възможност да ги тествате на някоя от пътеките за бягане в магазина.

 

 

ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ МАРКАТА НА МАРАТОНКИТЕ ЗА БЯГАНЕ?

Изборът ви за маратонки за бягане винаги трябва да е базиран на тяхната функционалност, а не на модните тенденции.

Не се изкушавайте да се доверите ва последните писъци на модата или на конкретни марки само защото те са хитът на сезона.

Да, брандът има значение, но предимно що се отнася до качеството и комфорта, които ви гарантират.

 

КАКЪВ ВИД МАРАТОНКИ ЗА ТИЧАНЕ СА ВИ НУЖНИ?

Какъвто и да е стилът ви на тичане, един качествен чифт маратонки със сигурност ще ви гарантира удобство, стабилност и гъвкавост.

Техните нива зависят от това към кой от тези пет важни вида спадат маратонките ви:
маратонки за контрол на движението;

  • омекотени;
  • за стабилност;
  • за лекота;
  • за адаптивност към неравни настилки.

 

МАРАТОНКИ ЗА КОНТРОЛ НА ДВИЖЕНИЕТО

Маратонките за контрол на движението са идеални за всеки бегач със силна пронация. Създадени да редуцират или контролират прекомерното извиване на стъпалото и да предоставят максимална абсорбация на удара, те обикновено са най-твърдия вид обувка.

 

ОМЕКОТЕНИ МАРАТОНКИ

Омекотяването е важно за бегачите със супинация - когато ходилото ви не се извива достатъчно или когато се извива прекалено много навън.

Подвижността на обувката помага на краката ви да абсорбират шока от всяка стъпка, което в противен случай би навредило на ставите ви, а това се отразява директно на състоянието на гръбнака.

Допълнителното омекотяване е създадено да редуцира опасните ситуации, като опитва да направи тичането ви максимално естествено.

 

МАРАТОНКИ С ПОВИШЕНА СТАБИЛНОСТ

Стабилните маратонки са омекотени и предлагат средна опора и стабилност на крака като среден вариант между омекотените маратонки и тези с контрол на движението. Те са създадени да ограничават прекомерната подвижност на краката и глезените, без да ограничават движението им прекалено много.

 

ОЛЕКОТЕНИ МАРАТОНКИ ЗА ТИЧАНЕ

Този вид маратонки за тичане са по-леки и съответно по-гъвкави.

Те съчетават най-доброто от т.нар. “минималистичен” подход (чувствате се така, все едно не носите обувки въобще) и от омекотяването като способ да предпазят краката ви. Олекотените маратонки ще намалят усещането за умора и болка след бягане, а и ще ви накарат да се чувствате безкрайно удобно.

 

МАРАТОНКИ ЗА БЯГАНЕ НА НЕРАВНИ НАСТИЛКИ

Тези маратонки имат различни характеристики и са специално проектирани за бягане на всякакъв вид екстремни терени като твърди настилки, меки и (или) неравни. Особености като технологията Gore-tex, уплътнението в средата на маратонките и грайферите са характерни за този вид маратонки.

Това като цяло ги прави по-тежки с по-здрави горни части, които да защитават краката ви.

Главната им цел обаче е нивото на захват, което предлагат. За разлика от всички останали, грайферите поддържат захвата и сцеплението дори и на най-екстремните настилки.

Назад към всички постове