Saucony – история, технологии и любопитни факти за маратонките

22.01.2021

Някога питали ли сте се как е създадена дадена марка? Кой е основателят й и каква е историята й? Чудите ли се как някои маратонки са толкова удобни?

В следващите редове ще ви запознаем с американската компания Saucony, с нейното развитие в света на технологиите и с любопитни факти.

Пожелаваме ви приятно четене!

Не съществува бегач по света, който да не е чувал за маратонките Saucony. Всъщност, марката предлага и голям асортимент спортно облекло и спортни аксесоари, но е насочена предимно към производство на маратонки за бягане. Те притежават иновативни технологии, които предоставят невероятен комфорт по време на движение и стимулират спортиста да използва максималния си капацитет в състезание и тренировка.

Нека започнем с кратка история на компанията Saucony

През 1898 г. е основана първата фабрика на компанията в Kutztown, Пенсилвания, в близост до бреговете на реката Saucony, откъде идва и името на марката. В началото наблягат на производство на обувки за деца, днес в каталога им може да намерите както детски маратонки, така и мъжки модели Saucony, и дамски модели Saucony.

saucony

В края на 1960 г. Hyde Athletic Industries купува Saucony и мести фабриката в Кеймбридж, Масачузетц, като започва все повече да работи върху развитието на марката. Малко по-късно е налице и първото признание за Saucony. През 1979 г. списание Runner’s World публикува класация „Топ 10“  маратонки, в която място намират два от моделите на компанията, което води до увеличаване на търсенето и продажбите с цели 20% само за една година. В края на 80-те години Saucony се превръща във водеща марка на Hyde Athletic Industries и въпреки че притежава марки като SpotBilt и PF Flyers, компанията официално променя името си на Saucony.

saucony factory

Историята не свършва до тук. През 2005 г. следва нова сделка, с която Stride Rite Corporation придобива Saucony за сумата от 170 милиона долара. Цената на компанията бързо се покачва и през 2007 г. Payless ShoeSource придобива Saucony, като заплаща 800 милиона долара за нея. Последното придобиване е през 2012 г., когато групата на марките Performance Lifestyle, включваща Saucony, заедно с Keds, Stride Rite и Sperry Top-Sider, става част от Wolverine World Wide, а сумата този път е на стойност 1,23 милиарда долара.

Любопитно

Както вече разбрахте, името на бранда идва от реката, която тече наблизо. А знаете ли, че логото също изобразява река? Вълнообразната ивица символизира символизира реката Saucony, а трите точки представляват три скали, които са част от коритото на реката.

Производство и технологии

Смело може да кажем, че 1900 г. е годината, когато бягането става предпочитан спорт и много спортисти фокусират развитието си именно там. Ако днес пазарът е пренаситен и притежава хиляди модели маратонки за бягане, от които да избирате, то тогава нещата изобщо не са стояли така.

Спортистите по онова време са бягали с кожа около крака или шипове, дори боси. Saucony намира вдъхновение в това и решава да произведе обувка, която да помогне на бегачите да се чувстват комфортно през цялото време, без значение колко продължава една тренировка и да постигат успех след успех.

first saucony shoes

Saucony предлага разнообразие от маратонки, които по предназначение могат да бъдат разделени в три категории:

  • за бягане по специализиран състезателен терен, в товачисло и асфалт;
  • за бягане по туристически пътеки;
  • за ежедневно носене.

Всяка една от тези маратонки притежава технологии, които съответстват на предназначението й.

Saucony отлично знаят това и непрекъснато се стремят към съвършенство и разработване на иновативни решения, които да прилагат в производството си. Те помагат за по-бързото движение и до определена степен предпазват от травми. При производството се вземат предвид и размера на крака, вида бягане, типа на свода и местото, на което ще се използват.

Нека погледнем отбизо част от технологиите.

GORETEX

Марката използва десетки технологии, като ги комбинира по различни начини, спрямо предназначенето на модела. Част от моделите, създадени за екопътеки, притежават Goretex мембрана, която запазва крака сух като не позволява на влагата отвън да проникне до вътрешността и в същото време извежда навън влагата, която кракът отделя по време на движение.

saucony goretex

Повече за Goretex може да разберете тук.

EVERUN

За всеки бегач е важно огромното натоварване и натиск, които оказва на стъпалата си, докато бяга, да не водят до проблеми, като болка и умора. Една от най-често използваните технологии, която се грижи за това е EVERUN. Тя представлява междинна подметка, разположена между ходилото и земята. Действа по такъв начин, че всяка една стъпка, независимо колко е силна, е омекотена. В същото време енергията вложена в крачката се възвръща обратно към крака, като по този начин ви помага да сте по-бързи.

everun saucony

Любопитно

Род Диксън е бегач на средни и дълги разстояния, родом от Нова Зеландия. През 1972 г.  печели бронзов медал на 1500 кетра на Олимпиадата в Мюнхен, а през 1983 г. печели Ню Йоркския маратон. Той е бил състезател на Saucony и е помагал при разработването на обувката, която го тласка към победата в Ню Йорк.

rod dixon

PWRRUN+

Следващата технология е, с която ще ви запознаем е Pwrrun+, която изгрява заедно с появата на модела Triumph 17 през 2019 г. Изследователската работа по създаването на технологията продължава цели 5 години. Резултатът е пружинираща, гъвкава и много издържлива пяна.

Pwrrun+ е нов вид междинна подметка, изработена от иновативна пяна, която е с 28% по-лека от предшественика си. Всички сложни научни и инженерни разработки, които стоят зад иновацията, имат една цел – да се справят перфектно, така че бегача да се чувства отлично.

pwrrun

В сравнение с висококачествените EVA пяни, които марките масово използват в обувки за бягане, Pwrrun+ е доста по-пружиниращ, по-издръжлив и значително по-гъвкав. Бягайки с Pwrrun+, ще стъпвате много по-гладко и ще усещате по-голямата енергийна възвръщаемост. И това усещане не изчезва, без значение колко продължителна е била тренировката ви, колко километра сте изминали или каква е температурата на въздуха.

Pwrrun+ ви помага да се предпазите от въздействието на бягането, когато имате най-голяма нужда от това – в края на тренировката ви, когато сте най-изтощени и имате най-голяма нужда от помощ.

Любопитно

Saucony Triumph 17 е толкова впечатляващ, че година след появата му на пазара, печели няколко награди. Неговите създатели казват, че „махмурлукът“, който се появява след бягане, вече е в миналото. Моделът  е изключително олекотен и омекотен, създаден специално за бягане на дълги разстояния. Наградите, които печели са:

  • Runner's World – Editor’s Choice - Spring 2020 Shoe Guide;
  • Canadian Runner – Editor’s Choice- Spring 2020;
  • High Sobriety – Best Running Shoes for Men in 2020 (April);
  • Runner’s World – Most Cushioned Shoe for Women (March).

saucony triumph

След големия успех на Saucony Triumph 17, Pwrrun+ намира приложение и в моделите Saucony Hurricane и Saucony Freedom.

SAUCONY GRID ТЕХНОЛОГИЯ

1991 е годината, когато Saucony добавят GRID към списъка с технологиите си. GRID се поставя под петата и представлява структура с отделни нишки, които могат да се компресират независимо един от друг. При всеки допир със земята, GRID подметката обгръща стъпалото и го стабилизира. Принципът на работа на технологията може да се сравни с тенис ракета и нейния „sweet spot”, който в случая дава най-добрия отскок в полза на бегача.

grid system

Решени да не спрат дотук, Saucony не спират да правят подобрения и в следващите години разработват  технологията. Появява се 3D GRID, при който системата е разширена до страничната стена на междинната подметка.

Малко по-късно приложение в моделите на марката намира и I-GRID, който съдържа EVA пяна, вместо полимер. Active GRID е следващото подобрение на Saucony, при който нишките са подредени по нов, векторен начин и подобряват компресията при всяка стъпка. При Pro GRID са добавени нови смеси от гумена пяна, които предотвратяват деформацията при допир.

pwrgrid

Ако рагледате характеристиките на последните модели на Saucony, има вероятност да видите на тях надпис PowerGRID. Той работи по същия начин като останалите технологии, като комбинира нишки с формованото съединение PowerFoam. Тази пяна има по-добра възвръщаемост на енергията и прави обувката с 15% по-лека, също и с 30% по-издръжлива от Pro GRID.

Любопитно

Saucony и Dunkin Donuts

Обувка с понички? Да!

saucony dunkin donuts

В чест на историческия маратон в Бостън, двете компании си сътрудничат, за да почетат емблематичната за Америка връзка между бягане, кафе и понички. Те създават Saucony X Dunkin' Kinvara, а малко по-късно и Saucony X Dunkin' Kinvara 10. Резултатът е „сладки“ модели с интересна и различна визия.

saucony dunkin donut

Saucony смело може да бъде определен като синоним на комфорт. Ако водещо за вас е удобството, не се колебайте и смело изберете модел на марката. Създадени са за съзтезатели, но биха допълнили и всяко едно ежедневие. Ние сме убедени, че няма да съжалявате! Убедете се и вие!

Разгледайте Saucony тук

Назад към всички постове