Важно при избора на зимни обувки

13.01.2021

Имате нужда от надеждни, топли и качествени обувки, но не можете да направите своя избор? Ние ще ви помогнем!

Въпреки че напоследък зимата не е това, което сме свикнали да бъде, то определено трябва да бъдем готови за нея. Обувките са незаменима част от живота на всеки от нас. Често чрез тях изразяваме себе си, стила си и дори интересите ни. Изборът днес е огромен, но той лесно може да бъде направен, стига да знете какво точно да търсите. Зимните обувки трябва да са издържливи, стабилни, задължително топли и за още по-голяма сигурност и ваше спокойствие – водонепромокаеми.

В следващите редове ще ви запознаем с основните характеристики, които е препоръчително да притежава една зимна обувка.

main shoe pic

Качество

Нека започнем с качество.

Едно от най-важните неща при избор на зимни обувки е да поставите качеството на изработка на преден план, а визията на заден. Да, всички се стараем да изглеждаме добре, но е много по-важно да сме защитени от студа и водата. Почти сигурно е, че използването на качествени материали по време на производството ще удължи живота на обувките. Или иначе казано, това е една инвестиция, която ви се връща в пъти с течение на времето.

 Качество производство

Изолиращи технологии

Всички знаем това неприятно чувство, когато навън температурите са под нулата, а краката ни се сковават от студ. Ето защо да изберете модел, който притежава изолация също е една от основните характеристики, които трябва да търсите. Всяка марка има разработени свои технологии, които се грижат за вашия максимален комфорт, като не позволяват студът да достигне до крака.

Пример за такава технология е Primaloft®, която е и една от най-често използваните технологии при модели Adidas. През 1980 г. Primaloft® е разработена специално за Американската армия и представлява синтетичен микрофибърен термоизолационен материал. Технологията съчетава няколко свойства:

  • запазва топлината в обувките;
  • не позволява на водата да проникне;
  • осигурява преминаване на въздух и освежава крака;
  • също и изолира влагата.

Primaloft

Научи повече за технологиите на Adidas тук.

Любопитно

Технологията Primaloft® носи името и на компанията, която я създава. Тя е първият производител на изолационни материали в света, който получава наградата Bluesign ®. Тя се връчва на компании, чието производство е екосъобразно и е насочено към опазване на околната среда, т.е. продуктите, които Primaloft® произвежда са безопасни и са съобразени с високите критерии за Опазване на околната среда.

 

Водонепромокаеми технологии

Не съществува обувка, която да бъде напълно непромокаема. Важно е да знаете, че различните модели издържат за опеределено време без да позволят на водата да проникне до крака. Залагайки на обувки, които притежават такава технология си осигурявате спокойствието да сте навън, докато вали дъжд и сняг и комфортът да останете сухи.

За да постигнат ефектът на непромокаемост, компаниите производители най-често залагат на добавянето на специална мембрана. Има много видове мембрани и различните марки залагат на различни такива. Една от най-често използваните мембрани е Gore-Tex и голям брой от марките, като Adidas, Salomon, Merrell и други, залагат именно на нея.

Goretex

Gore-Tex обединява материали, основаващи се на термо-механично разширяван политетрафлуороетилен (ПТФЕ), заедно с други флуорополимерни продукти. Технологията съчетава влагоотвеждащ, изолиращ и защитен слой, което означава, че не пропуската влагата отвън да достигне до крака и в същото време отвежда навън тази, която собствения ни крак произвежда от топлината.

Научи повече за технологията Goretex тук.

Любопитно

Знаете ли, че технологията Goretex е била част от бележитата за историята на човечеството космическа мисия Аполо 11.

На 20 юли 1969 г. Аполо 11 каца на Луната, заедно с астронавтите Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс. Достигайки до лунната повърхност, Армстронг и Олдрин инсталират сеизмографско оборудване, чиито кабел е произведен от Goretex. Той е идеален за мисията, защото е малък, лек и лесно може да се противопостави на екстремните температури в космоса.

Goretex and Apolo 11

Goretex взима участие освен в мисията Аполо 11 и в повече от 100 други емблематични космически програми, като Международната космическа станция и космическия телескоп Хъбъл. Продуктите на Goretex  са изиграли роля и в мисиите до Луната, Плутон, Юпитер, Сатурн и Марс.

Подметка

Всеки от нас знае колко е неприятно чувството да се подхлъзнем, попадайки в капана на заледени повърхности. За да не ни се случи това, трябва да залагаме на модели, които предотвратяват това да се случи. Наличието на грайфер и подметка с високо сцепление са от изключително важно значение, като всеки производител използва и допълнителни технологии, които прилага в производството на подметката.

Едни от най-добрите подметки на пазара, с които си сътрудничат марки като Adidas, Salomon и Merrell са Continental , Contagrip® и Vibram®. Всички те притежават сходни характеристика и имат една основна цел – да ви предоставят сигурност, докато се движите.

Continental е водещ производител на автомобилни гуми, който през 2007 г. започва съвместна работа с Adidas. Подобно на гумите за коли, подметките Continental също са резултат от проект на германски инженери. Първоначално съвместната дейност се насочва към създаване на модели за бягане с подметка, която да осигурява перфектното сцепление. Днес се произвеждат разнообразни модели, които са предназначени са различни дейности, напр. обувки за туризъм, подходящи за всеки сезон, които също притежават подметка Continental.

Continental

Любопитно

Съвместната дейност на двете компании, заедно с участието на професионални спортисти, както и стремежът им за постигане на отлични резултати, упяват да им данесат няколко световно признати отличия. Те поставят 3 световни рекорда на маратон, печелят 2 олимпийски медала и държат един рекорд на Гинес.

 Contragrip

Подметките Contagrip® са комбинация от множество съединения с различна плътност. Тази комбинация прави дадени зони на подметката да са по-меки или по-твърди, в зависимост от това къде са поставени. Местата, които са предразположени към по-бързо износване са със съединения с висока плътност, като ръба на подметката. В други области се използват съединения с по-ниска плътност, което предлага малко повече гъвкавост, напр. централната част на подметката. Contagrip® е основна съставна част на моделите на Salomon, също и на всички модели на марката, разработени за бегачи. Някои от тези модели са Salomon Speedcross, Salomon XA Pro 3D, Salomon Wings Pro и други.

Разгледай модели Salomon тук.

 Vibram

Подметката Vibram® е разработена така, че да не се пързаля нито напред или назад, нито настрани. Тази гениална разработка е постигната като са разпределени елементите на протектора по специфичен начин. Те са разположени далеч един от друг, леко наклонени са в разлилчни посоки и са достатъчно високи, за да осигурят максимална стабилност във всяко едно положение на стъпалото. В средата, където е разположена златната емблема на марката, елементи на протектора няма. Подметката притежава и специално проектирани канали, които са предназначени да я поддържат постоянно чиста, като отвеждат пясък, камъни и друг вид мръсотия извън нея.

Любопитно

Vibratio преведено от италиански означава „търпение“.

Компанията Vibram®  е създадена през 1937 г. от Vitale Bramani, който е италиански алпинист и планински водач. Зад създаването й обаче се крие една тъжна, трагична история. През 1935 г. той и негови приятели се отправят към поредното планинско приключение в Италианските Алпи, обути с обувки, според прогнозата за времето, подходящи за скалисти и каменисти пътеки. Това се оказва фатално, защото времето ги изненадва и те се озовават сред студ, виелица и лед, което води до смъртта на шестима от екипа. Вителе оцелява, а нещастната случка го мотивира да създаде идеалната подметка, която да е устойчива на всякакъв тип повърхности.

Vubram c

За да бъдете напълно сигурни, че излизането ви навън няма да завърши със забавно падане или инцидент е препоръчително да избягвате заледени участъци, дори да сте обути с най-високотехнологичнати обувки.

 final shoe pic

Следвайте нашите съвети при избора на зимни обувки, а ние ви обещаваме една спокойна зима.

Разгледайте нашите зимни предложения тук, ако имате допълнителни въпроси, относно избора на модел и размер, свържете се с нас и нашият екип ще ви консултира.

Назад към всички постове